ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/08/2019

ДЈЕЦА ОДВЕДЕНА НА ЉЕТОВАЊЕ, А ЗАВРШИЛА У СТРАНИМ ПОРОДИЦАМА

 

БРИСЕЛ, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Суд у Белгији покренуо је истрагу против сиротишта "Тумаини" у Киншаси због наводне отмице и трафикинга дјеце из Демократске Републике Конго.

 

Дјеца су из Конга доведена у Белгију и усвојиле су их породице којима је речено да су то сирочићи, али резултати испитивања узорака ДНК у појединим случајевима су показали да имају родитеље.

Белгијско тужилаштво имало је снажне индикације да су биолошки родитељи усвојене дјеце из Конга још живи након чега су новинари Курт Верталерс и Беноа де Френ кренули да провјере истинитост навода.

Истрага их је довела у село Ђемена удаљено неколико стотина километара од Киншасе, гдје људи углавном живе од пољопривреде и рибарења.

Абдула Либенге је члан једне од четири породице које су из те области у мају 2015. године послали дјецу у Киншасу у љетни камп. Дјеца се никад нису вратила и пошто немају правног представника или помоћ локалних власти породицама једино преостаје да чекају.

Двије године након нестанка Либенгеове кћерке до њега су дошли белгијски новинари којима је показао слику свог дјетета.

Новинари су се потом вратили у Брисел гдје су изнијели доказе послије чега је тужилац стигао у Ђемену ради узимања узорака ДНК.

Сиротиште је затворено и белгијски адвокат поријеклом из Конга Џулијем Мбемба је у кућном притвору и суочава се са кривичном пријавом због своје улоге у случају јер је била директор установе "Тумаини". Она негира оптужбе.

Поједине породице из Бечгије које су усвојиле дјецу из Конга су и током процеса усвајања изражавале бојазан и да су им сада само потврђена страховања.

Бечгијски суд тек треба да донесе одлуку о судбини одведене дјеце.