ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

МОРИНА ИЗАШАО ИЗ ПРИТВОРА

 

БЕОГРАД, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Сјеверномакедонске власти пустиле су данас из притвора у Скопљу бившег припадника терористичке ОВК Tомора Морину, којег је правосуђе Србије оптужило за ратне злочине на Космету.

 

Чланови Моринине породице виђени су како га воде из притвора, а један од њих је изјавио да је "правда побиједила", јавља "Слободна Европа".

Србија је од власти Сјеверне Македоније тражила изручење Морине према потјерници Интерпола, а под оптужбом да је починио злочине као командант ОВК током рата на Косову.

Раније данас Врховни суд у Скопљу донио је одлуку да Сјеверна Македонија неће изручити Србији Морину, уз образложење да за то нису испуњени сви законски услови.

Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да одлука Врховног суда Сјеверне Македоније да Морину, оптуженог за ратне злочине на Космету, не изручи Србији представља велику срамоту за међународно право и још већи удар за породице жртава које деценијама чекају правду.

Бивши припадник терористичке ОВК Томор Морина ухапшен је прије неколико дана на граничном прелазу Блаце на основу Интерполове потјернице.

Морина је у Србији је оптужен за злочине против човјечности на Косову и Метохији 1998. и 1999. године.