ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура16/08/2019

СТЕВАН ТОНТИЋ ДОБИТНИК ВЕЛИКЕ БАЗЈАШКЕ ПОВЕЉЕ

 

БЕОГРАД, 16. АВГУСTА /СРНА/ - Овогодишњи добитник Велике базјашке повеље, најзначајнијег књижевног признања Срба у Румунији и једног од најзначајнијих у српском расејању, је пјесник Стеван Тонтић.

 

Награда лауреату ће бити уручена у недјељу, 18. августа, у порти манастира Базјаш /задужбина Светог Саве/ у присуству Владике Лукијана и српског свештенства у Румунији, објавило је Удружење књижевника Србије /УКС/ на свом сајту.

Свечаности ће присуствовати генерални конзул Србије у Темишвару Владан Тадић, српски писци из десет земаља, представници културних институција из Србије и више од 1.000 Срба који се у Базјашу окупе сваке године о Преображењу.

Манифестацију је подржала Влада Румуније, а новчани дио награде за књижевно стваралаштво, коју додјељује Савез Срба у Румунији, обезбиједила је и ове године општина Вршац.

Претходно ће у Генералном конзулату Србије у Темишвару сутра бити отворени Дани преображења Срба у Румунији, када ће уз српске писце бити и њихове румунске колеге.

На отварању биће представљен Тонтић, као и двојезична темишварско-новосадска антологија "У истом огледалу" и антологија "Откривање Срба у Румунији".

Манифестација обухвата међународне вечери поезије, скупове о српској књижевности у расејању и обилазак више мјеста на Дунаву у којима је већинско становништво српско.