ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/08/2019

ДОДИК: НЕ РУШИМ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ, СРУШИЛИ СУ ГА СТРАНЦИ

 

БАЊАЛУКА, 17. АВГУСТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да не диже револуцију, нити покушава да руши Дејтонски споразум, већ да су странци у БиХ срушили мировни споразум, што покушавају да оправдају.

 

"Република Српска није срушила ниједну изворну надлженост БиХ. Странци су нам отели војску, судство, тужилаштво, индиректне порезе... Све су наметали пуком силом коју су тада примјењивали и покушавају да сада кажу да је готово. Није готово и никада неће бити јер су отели 83 надлежности, што је за нас неприхватљиво. Причају о владавини права, а крше Устав, што ћемо доказати једног дана", рекао је Додик.

Он је оцијенио да високи представник у БиХ Валентин Инцко прикрива криминал својих претходника који су кршили међународно право.

"У Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три народа, а не од ОХР-а или амбасада. Међутим, сав период међународне владавине у БиХ био је усмјерен против Српске јер су скрнавили и отимали наше надлежности. Какви би ми људи били да то прихватимо?", упитао је Додик.

Он је истакао да се о свему треба изјаснити и Народна скупштина Републике Српске.

"Зашто им смета да се демократско тијело, које је конституисано у складу са Уставом изјашњава о овоме. Како мисле да нам наметну да је уставно оно што су чинили? Гдје у Уставу пише да БиХ има надлежност за безбједност, одбрану, правосуђе, финансије? Устав није Инцко и борићемо се док овдје постојимо против оних који су нам отели права и слободе", рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је напоменуо да би волио да неутрална стручна међународна комисија каже шта је уставно у БиХ.

"Како би могли доказати уставност Закона о Суду и Тужилаштву БиХ? Веницијанска комисија је рекла да су стране у БиХ два ентитета, а они нама покушавају да окрену читав систем, односно да оно што се одлучи на заједничком нивоу буде наметнуто ентитетима", каже Додик.

Према његовим ријечима, због свега што се дешава Српска трпи штету, а тренутно јој се од индиректних пореза дугује 50 милиона КМ.

"То се ради да би ми остали без новца како би се на улицу довеле социјалне групе да мијењају политику. Они би довели /предсједника СДС-а/ Мирка Шаровића и остале који су сервилни према муслиманима и одлучивали би онако како њима одговара", рекао је Додик.

Он је додао да све што се ради у Српској одмах иде у Агенцију за истраге и заштиту БиХ и тужилaштва, наводећи да се то дешава у континуитету.