ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/08/2019

МАРИЧИЋ: СУМЊАМО ДА ЈЕ УТАЈЕН 1,1 МИЛИОН КМ

 

БАЊАЛУКА, 17. АВГУСTА /СРНА/ - Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић рекао је да је у првој половини ове године тужилаштвима у Српској достављено 12 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су оштетили буџет за 1,1 милион КМ.

 

Маричић је навео да је осам таквих извјештаја поднесено због кривичног дјела утаје пореза и доприноса, док су остали поднесени због злоупотреба службеног положаја или овлаштења, фалсификовања исправа и неправилног издвајања средстава.

Он је додао да је у првој половини године обављено 1.801 контрола евидентирања промета посредством фискалних каса, те да је у 802 случаја утврђена неправилност, због чега су издата 872 прекршајна налога на укупан износ казне од 610.000 КМ.

Маричић је прецизирао да је Пореска управа у првих шест мјесеци обавила укупно 1.994 контроле у којима је утврдила и рјешењима наложила плаћање нових обавеза са каматом у износу од 28,3 милиона КМ.

"У првом полугодишту смо принудно наплатили 39,2 милиона КМ или око 10 милиона КМ више него у истом периоду прошле године", рекао је Маричић за "Блиц".

Он је истакао да је током седам мјесеци на рачун јавних прихода Српске прикупљено 1,47 милијарди КМ, што је за 52,7 милиона КМ више у односу на исти период лани.

Маричић је рекао да то представља наставак позитивног тренда у наплати јавних прихода.

"Када је ријеч о доприносима, од почетка године је наплаћено 899,3 милиона КМ или седам одсто више него лани. Разлози за то су, осим повећања плата радницима у Министарству унутрашњих послова и просвјети, и генерално повећање броја обвезника доприноса запослених у Српској", навео је он.

Маричић је објаснио да су на веће приходе утицали и повећање минималне плате радницима и разне активности Пореске управе, те да се раст једним дијелом може приписати доброј макроекономској и политичкој ситуацији у Српској ове године.