ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти18/08/2019

СЛУЖЕН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И ЦИВИЛИМА СА ПОДРУЧЈА УНКЕ

 

БРОД, 18. АВГУСТА /СРНА/ - У насељу Унка код Брода данас је служен помен борцима и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата погинулим током одбране и ослобађања ове општине.

 

Помен је служен испред спомен-обиљежја погинулим борцима и цивилима са подручја мјесне заједнице Унка, припадницима Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса и војницима ЈНА из Врања.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да су у Унци и на многим мјестима широм Српске поднесене жртве за одбрану слободе српског народа и стварање Републике Српске.

"Ови споменици на најбољи начин говоре о јединству српског народа у вријеме када је било најтеже", рекао је Савчић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је шест припадника Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске погинуло од 15. до 21. августа 1992. године у операцији за ослобођење Брода.

Он је подсјетио да је на простору бродске општине од маја до априла 1992. године погинуло 30 припадника Војне поште из Врања и отац младог војника који је дошао из Србије да потражи сина, јер тада нису имали никаквих вијести о њима.

Видић је рекао да је из насеља Унка погинуло седам бораца.

Предсједник Удружења грађана Први батаљон војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске Раденко Пузић истакао је да је важно његовати културу сјећања на све припаднике Војске Републике Српске који су платили највишу цијену за стварање Српске.

"Данас се сјећамо шест наших сабораца, који су погинули прије 27 година, сјећамо се свих страдалих припадника Војске Републике Српске и на тај начин им се барем донекле одужујемо за њихову жртву. У борбама за ослобођење Брода рањено је више од 30 бораца који данас живе веома скромно", рекао је Пузић.

Замјеник предсједника Скупштине града Врање Градимир Јовановић рекао је да су два града - Брод и Врање, херојска и мученичка, историјски везана кроз судбину погинулих бораца и страдање српског народа.

У име Борачке организације Брод присутнима се обратила Дијана Милосављевић, која се захвалила свима који су дошли у Унку, како је рекла, херојско мјесто, на коме се оживљавају сјећања из новије историје.

"Данас Унка обиљежава дан слободе и сви смо срећни због тога. Иза нас је 27 година од када су се на овом дијелу Брода водиле жестоке борбе, а херојство мјештана Унке, херојство војника који су храбро бранили и гинули на овом простору сврстало је ово мјесто у дио велике и славне приче о стварању и одбрани Републике Српске", рекла је Милосављевићева.

Помен погинулим борцима организује се 18. августа, уочи празника Преображење Господње.

Вијенце испред спомен-обиљежаја положиле су породице погинулих војника и цивилних жртава рата, предсједник Борачке организације Миломир Савчић, начелник општине Брод Илија Јовичић, представници Борачке организације Брод , делегација Скупштине града Врање и СУБНОР-а Врање.

Вијенац је положила и делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници Мјесне заједнице Унка, делегације општинских борачких организација регије Добој, те делегације политичких партија.

Организатори обиљежавања су општина Брод, општинска и мјесна борачка организација и мјесна заједница Унка.