ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/08/2019

УКРАЈИНЦИ СВЕЧАНО ОБИЉЕЖИЛИ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

 

ПРЊАВОР, 19. АВГУСТА /СРНА/ - Украјинци са подручја општине Прњавор данас су, присуством светој литургији коју је предводио ординариј Крижевачке епархије Милан Стипић, прославили Преображење Господње.

 

Свештеник цркве која носи назив Преображења Господњег Орел Закаљук каже да данашње окупљање за Украјинце има велики значај, а највише доноси духовне користи.

"У неколико протеклих дана настојали смо да вјернике духовно припремимо, да се на данашњи празник причесте у цркви, да та духовна цјелина буде у корист и на спасење многих", рекао је Закаљук.

Он је појаснио да свака украјинска заједница има храм око којег се окупља, али да код Украјинаца не постоји крсна слава као таква него сваки крштени Украјинац обиљежава свеца којем је посвећен храм, што је у Прњавору Преображење Господње.

Он је подсјетио да је са обиљежавањем Преображењa повезано и одржавање љетне школе која се одржава већ 20 година, а током које млади уче о украјинској историји, култури, географији, традицији, вјери.

"Дјеца уче шта значи бити Украјинац изван матичне земље. Данас уједно завршавамо љетну школу због чега смо уприличили и пригодан културно- умјетнички програм током којег су представљени живот и дјело светог Емилијана. На тај начин жељели смо да што већем броју људи представимо свеца који је живио на овим просторима, а којег слави цијела украјинска гркокатоличка црква", појаснио је украјински свештеник.

Стефан Планчак који је рођен у Прњавору, а живи и ради у Канади, каже да кад год може радо долази у родни град и присуствује празнику парохије и цркве у којој је крштен.

"Преображење славимо тако што након свих припрема код куће одлазимо у цркву на молитву, након које се дружимо са родбином и пријатељима, присјећамо се заједничких успомена, наших предака", каже Планчак.

Осамнаестогодишња Сара Љепојевић из Приједора протеклих 15 дана провела је у Гркокатоличком духовном центру у Прњавору као полазник љетне школе "Андреј Шептицкиј".

Она каже да је заједно са још тридесетак младих из свих крајева Републике Српске много научила о украјинској култури, традицији, историји и обичајима.