ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/08/2019

ИСПОШТОВАТИ СПОРАЗУМ БЕЗ УСВАЈАЊА АНП-а

 

САРАЈЕВО, 19. АВГУСТА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је веома важно да се испоштује изјава лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ о принципима за формирање власти и да се иде у том правцу без Годишњег националног програма /АНП/.

 

Кошарац је навео да жели да буде умјерени оптимиста пред сутрашње сједнице Предсједништва БиХ на којима би требало да буде одлучивано о слању АНП-а у Брисел и именовању кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

"Оно што је веома важно јесте да се у институцијама доносе одређене одлуке. Међутим, забрињава и оптерећује чињеница да странци и даље покушавају моделирати одређена рјешења. Мислим да то може бити спорно", рекао је Кошарац за "Дневни аваз" .

Према његовим ријечима, забрињавајућа је чињеница да постоје одређене политичке структуре, прије свега у СДА, које желе да онемогуће адекватно изборно представљање српског народа у БиХ.

"Желим још једном да искажем врло јасан став да су СНСД и коалиција ДНС, СП и Уједињена Српска изборни побједници у Републици Српској, а не онако како неко прижељкује, било да је ријеч о међународном фактору или неким од политичких структура из Федерације БиХ, да то буду неки други", истакао је Кошарац.

Он је констатовао да "вријеме цури" с обзиром на то да 5. септембра истиче постављени рок од 30 дана за имплементацију принципа договорених споразумом између лидера СДА Бакира Изетбеговића, ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и СНСД-а Милорада Додика за формирање власти.

"Још једанпут бих рекао да имамо једну врсту политичке кондиције да се тај споразум имплементира у датом року без условљавања усвајањем АНП-а и слања у Брисел, јер, на крају крајева, то и јесу елементи који су врло јасно исказани у изјави коју су потписали лидери да о томе није било ријечи и да то није предмет", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да Република Српска и даље има врло јасан став када је ријеч о НАTО интеграцијама и да је неопходно поштовати акте Народне скупштине Српске у вези са овим питањем.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: