ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/08/2019

ВОЈНИ МУЗЕЈ ОБИЉЕЖАВА 141 ГОДИНУ ПОСТОЈАЊА

 

БЕОГРАД, 20. АВГУСTА /СРНА/ - Војни музеј у Београду ове године обиљежава 141 годину постојања, у знак сјећања на 22. август 1878, када је кнез Милан Обреновић указом основао ту установу.

 

Војни музеј основан је на приједлог тадашњег министра војног Саве Грујића и то је, како се наводи у стручној литератури, била још једна од манифестација стицања државне независности.

Војни музеј, смјештен на Београдској тврђави, налази се у згради подигнутој 1924. године за намјене Војногеографског института, која му је 1956. уступљена и представља један од симбола Калемегдана.

Прва музејска поставка отворена је 1904. године поводом стогодишњице Првог српског устанка, а потом се та установа представила и на Балканској изложби у Лондону 1907. године.

Са 100 одабраних историјских предмета, међу којима су биле заставе из оба српска устанка из 19. вијека, привукао је, како наводе хроничари, пажњу не само војне и културно историјске јавности, већ и бројних грађана.

Зграда музеја порушена је у Првом свјетском рату, а евакуисане збирке су већим дијелом страдале или заплијењене да би краљ Александар Карађорђевић 1934. године издао Уредбу о образовању Војног музеја у Краљевини Југославији.

Нова поставка, како је наведено на сајту Војног музеја, отворена је 1937. године да би током Другог свјетског рата већина музејских збирки била уништена или похарана.

У новим условима, послије Другог свјетског рата, приступило се прикупљању предмета, нарочито из тог оружаног сукоба тако да је значајно повећан музејски фонд.

Војни музеј данас посједује око 33.000 предмета систематизованих у 15 збирки, као и импозантну фототеку са око 100.000 фотографија.

Tа установа располаже и библиотеком са фондом од око 15.000 наслова из историје, археологије, историје умјетности, те музеологије, као и више од 6.000 часописа.