ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура21/08/2019

TАЊА СTУПАР TРИФУНОВИЋ ДОБИTНИК НАГРАДЕ "РИСТО РАТКОВИЋ"

 

ПОДГОРИЦА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Tања Ступар Tрифуновић из Бањалуке добитница је овогодишње награде "Ристо Ратковић" за књигу поезије "Размножавање домаћих животиња", једногласно је одлучио жири.

 

За награду је конкурисало 50 аутора из Црне Горе, Србије, БиХ и Хрватске.

У најужи круг ушле су и књиге "Песме из лимба" Ненада Милошевића, "Као киша у јапанским филмовима" Фериде Дураковић, "Вртлог" Илхана Пачариза и "Дете" Живорада Недељковића.

Трифуновићева каже да јој је ова награда посебно драга јер ју је добила за поезију, истичући да је свако признање за рад нека врста охрабрења.

"Посебно су ми драге награде за поезију јер сам књижевни рад почела њоме. Помало сам пристрасна јер, упркос томе што нема пожељан статус међу читалачком публиком попут романа, у мојој интимној вриједносној љествици има и даље прво мјесто. И зато ме награда учинила радосном, охрабрила ме и на лијеп начин обавезала да и даље у свом књижевном раду чувам посебно мјесто за поезију", рекла је Tрифуновићева.

Предсједник жирија Јована Бојовић нагласила је да је жири имао тежак задатак, јер је ове године на конкурс стигао велики број квалитених књига, али да Tрифуновићева заиста заслужује награду.

Осим Бојовићеве, жири су чинили Павле Горановић, Радмила Лазић, Асмир Кујовић и Марко Погачар.

Награда "Ристо Ратковић" додјељује се за најбољу књигу у Црној Гори, Србији, БиХ и Хрватској.

Награда ће бити уручена добитници на Ратковићевим вечерима поезије 5. септембра у кући Ристе Ратковића у Бијелом Пољу.