ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура22/08/2019

СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ НА САЈМУ КЊИГА У ПЕКИНГУ

 

БЕОГРАД, 22. АВГУСТА /СРНА/ - На Међународном сајму књига у Пекингу, који почиње данас, низом програма и публикација биће представљени српска књижевност, издаваштво и култура.

 

Србија ће наступити на националном штанду, а представљање ће протећи у знаку низа значајних годишњица, саопштено је данас из Министарства културе и информисања Србије.

Главне теме наступа су 810 година од настанка Студеничког типика Светог Саве,
знаменитог списа уграђеног у темеље Српске православне цркве, државе и културе, као и 800 година од стицања самосталности српске Цркве.

Биће обиљежено и 90 година од рођења српских писаца Милорада Павића и Александра Поповића, 30 година од смрти Данила Киша, 70 година од смрти Растка Петровића, те 120 година од рођења Радета Драинца.

Специјални гости на штанду Србије биће професор Пенг Јучао и студенти српског језика на Универзитету за стране језике у Пекингу, као и савремени српски пјесник Петар Матовић.

Србија и њена култура биће представљене специјалним публикацијама на енглеском и кинеском језику, у којима је велика пажња посвећена српско-кинеским културним везама.

Међународни сајам књига у Пекингу биће завршен у понедјељак, 26. августа, додаје се у саопштењу.