ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/08/2019

ЦИЉ КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ УЧЕНИКА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

 

БАЊАЛУКА, 25. АВГУСTА /СРНА/ - Министарство просвјете и културе Републике Српске је у прошлој школској години финансирало рад 256 асистената да би се омогућило квалитетније и приступачније васпитање и образовање ученика са сметњама у развоју.

 

"За ове потребе лани је обезбијеђено више од милион КМ", речено је Срни у ресорном министарству, уз напомену да је Законом о основном васпитању и образовању дефинисано да ова институција даје сагласност за ангажовање асистената, те да је у току овај процес и када је ријеч о новој школској 2019/2020. години.

Асистенти пружају техничку помоћ ученику у кретању и обављању хигијенских потреба, али и на плану комуникације и социјалне укључености. На приједлог наставника или стручне службе школе, они пружају и другу врсту помоћи, зависно од потреба ученика.

У стручним службама 21 основне школе у Српској у школској 2018/2019. години, осим обавезног педагога, био је ангажован дефектолог, у 125 школа психолог, у 12 логопед, а у девет социјални радник.

"Сви они су обавезни да свим, па и ученицима са сметњама у развоју, пруже неопходну стручну помоћ", навели су из ресорног министарства.

У Српској постоје и четири центра за образовање и васпитање дјеце са сметњама у психофизичком развоју - "Сунце" Приједор, "Заштити ме" Бањалука, Центар за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора Бањалука и Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност" Дервента.

"У њих се, на основу рјешења о врсти и степену ометености, упућују углавном дјеца са тежим и тешким сметњама у развоју којима је, осим стручне васпитно-образовне службе којом ови центри располажу, потребна свакодневна њега и рехабилитација која им тамо може бити пружена", објашњавају у Министарству.

У систем васпитања и образовања у Српској и у редовна одјељења у основним школама укључена су дјеца са сметњама у развоју са којима наставници раде по посебним, индивидуално прилагођеним програмима, кажу у Министарству.