ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/08/2019

РАДОЈИЧИЋ: "КОЧИЋЕВ ЗБОР" НОСИ И ПАТРИОТСКЕ ПОРУКЕ

 

БАЊАЛУКА, 24. АВГУСТА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је данас да манифестација "Кочићев збор" представља вишеслојан догађај који садржи културне, умјетничке, али и патриотске поруке.

 

"Петар Кочић је био и књижевник, али и народни трибун који се борио за слободу и правду. Током протекле седмице ова манифестација била је окренута овим Кочићевим димензијама", рекао је Радојичић новинарима након пријема за учеснике ове манифестације.

Он је додао да је примио књижевнике, али и учеснике ликовне колоније, гдје су учешће ове године узели студенти ликовних академија из више градова и држава.

"Књижевни сусрети су нарочито важан елеменат `Кочићевог збора`, гдје смо сваке године били у прилици да поздравимо велики број значајних књижевника и пјесника", рекао је Радојичић.

Српски пјесник из Румуније Љубица Рајикић поручила је да је Кочићев збор велика манифестација и да треба подржати све оно што чини коријен српског народа.

"Петар Кочић јесте наш коријен, али је он увијек и савремен", рекла је Рајикићева, која је уједно и директор у Министарству културе Румуније.

Начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић рекао је да ће свечана академија, која је саставни дио "Кочићевог збора", бити обогаћена концертом оперског пјевача Оливера Његе.

Свечана академија "Кочићевог збора" биће одржана вечерас у 20.00 часова у Банском двору у Бањалуци, када ће бити уручене овогодишње награде.