ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана25/08/2019

ТРИВИЋ: МАНИФЕСТАЦИЈА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА ЗА СРПСКУ

 

СТРИЧИЋИ, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да Кочићев збор својим програмским садржајима обухвата широк спектар учесника због чега је ова манифестација од јавног интереса за Српску.

 

Тривићева је истакла да је данашњи скуп у Стричићима традиционална манифестација која окупља око 50.000 људи из разних крајева.

"Петар Кочић чувао је српски језик, писмо и национални идентите Срба на овим просторима", рекла је Тривићева новинарима након полагања вијенаца погинулим српским борцима на споменик у Стричићима.

Према њеним ријечима, српски борци су најзаслужнији за стварање Републике Српске, а међу њима су и они чијим сјенима се поклањају данас у Стричићима.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да се Кочићева дјела и идеје, патриотски покрети и чињења настављају и у деценијама послије њега, те напоменуо како су се кроз вијекове мијењали окупатори и борбе за ову земљу.

Радојичић је истакао да су се борци Војске Републике Српске залагали за исте идеје, покрете и истину као што је то радио и Кочић.

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације града Бањалука Горан Рогић је навео да су оваква окупљања прилика за присјећање на времена јуначког пута Војске Републике Српске која је дала значајан допринос у стварању Републике Српске.

"Нажалост, велики број бораца је на том путу дао животе, међу којима су и 44 погинула борца са подручја Стричића и Павића. Српски борци су, такође, били бунтовници, али на један други начин. Док се Петар Кочић борио са пером, они су, нажалост, морали да се боре са пушком у руци за очување слободе нашег народа на овим просторима", оцијенио је Рогић.