ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура26/08/2019

ПРОМОВИСАН РОМАН "ПРСT СУДБИНЕ" СРЕTЕ ВУЧКОВИЋА

 

КОСTАЈНИЦА, 26. АВГУСTА /СРНА/ - У Костајници је вечерас промовисан роман "Прст судбине" слијепог писца Срете Вучковића, који кроз животне приче својих предака описује неке историјске догађаје и моменте који су доказ насилништва над српским народом.

 

Према његовим ријечима, роман прати судбину породице Коњевић из Кадин Јеловца код Козарске Дубице од средине 19. вијека до шездесетих година 20. вијека.

"То је хроника која прати судбину породице моје мајке, а уједно и судбину српског народа у Првом свјетском рату, у међуратном времену, Другом свјетском рату и периоду након њега", рекао је Вучковић Срни.

Он је истакао да је у роману, између осталог, ријеч о "праву прве брачне ноћи", Колубарској бици, Солунском фронту, општенародној жалости након убиства краља Александра Првог Карађорђевића, Козарској офанзиви и расељавању Козарчана, те повратку народа на огњишта и периоду обнове који су обиљежиле сељачке радне задруге и омладинске радне акције.

Светлана Ђурђевић, директор Народне библиотеке "Невенка Станисављевић" која је организовала вечерашњу промоцију, рекла је да је похвално да човјек не дозволи да га болест или неке друге препреке спријече да живи пуним животом.

"Зато је костајничкој библиотеци неизмјерно драго да организујемо промоције таквих писаца, јер све то што они раде шаље поруку свима нама да никад не одустајемо и да, без обзира на препреке, радимо оно што волимо", истакла је Ђурђевићева.

Срето Вучковић је наставник Српског језика у пензији који се књижевношћу почео бавити након што је, због болести, ослијепио.

Роман "Плоска" Вучковић је објавио 2016. године, а годину дана касније збирку приповједака "Помрачење сунца" и ове године роман "Прст судбине".