ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет05/09/2019

ИЗЛОЖЕНИ ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈЕВИ СТОТИНА МИЛИОНА ЉУДИ

 

САН ФРАНЦИСКО, 5. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - "Фејсбук" је потврдио да су телефонски бројеви стотина милиона корисника ове друштвене мреже били остављени на незаштићеном серверу.

 

Према подацима веб сајта "Тек кранч", 419 милиона записа о телефонским бројевима налазило се на серверу који је био доступан на интернету, а није имао заштиту у виду приступне шифре.

"Фејсбук" је потврдио овај извјештај, али је прецизирао да је вјероватно ријеч о упола мањем броју телефонских бројева због двоструких уноса.

Претпоставља се да је пропуст настао када је 2018. године укинута опција потраге за корисницима преко њихових јавно доступних информација.

Мјера је предузета као одговор на скандал са компанијом "Кембриџ аналитика" и неовлаштеног кориштења података о корисницима у аналитичке сврхе.

У извјештају се наводи да је сервер садржавао неколико база података са различитим информацијама, укључујући идентификациону ознаку корисника "Фејсбука" уз њихове телефонске бројеве.

Ова база података у међувремену је уклоњена са интернета и нема доказа да су налози на "Фејсбуку" компромитовани, саопштио је портпарол ове компаније.

У неким случајевима били су изложени и детаљи попут имена корисника, њиховог пола и локације по државама.