ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет05/09/2019

ЕРДОГАН ПРИЈЕТИ НОВИМ ТАЛАСОМ ИЗБЈЕГЛИЦА

 

АНКАРА, 5. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Турска планира да пресели милион избјеглица на сјевер Сирије и постоји могућност да ће поново отворити руту за мигранте ка Европи уколико не добије адекватну међународну помоћ за свој план, рекао је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

 

У Турској се налази око 3,6 милиона сиријских избјеглица и снаге ове земље контролишу сјевер Сирије, гдје се већ, према подацима Анкаре, вратило њих 350.000.

Анкара ради на успостављању безбједносне зоне са САД на сјевероистоку Сирије, гдје, према Ердогановим ријечима, може бити пребачено још избјеглих.

"Наш циљ је да се најмање милион Сиријаца врати у безбједносну зону коју формирамо уз границу дугу 450 километара", истакао је Ердоган у свом говору у Анкари.

Ердоганови коментари објављени су у вријеме када Турска врши притисак на Вашингтон за даље уступке о дубини и надзору планиране "безбједносне зоне" на сјевероистоку Сирије.

Турски предсједник је нагласио да Анкара жели формирање такве безбједносне зоне да се могу градити насеља умјесто шаторских кампова.

Он је од међународне заједнице затражио логистичку подршку како би могли градити стамбене јединице тридесетак километара унутар Сирије јер се на тај начин могу обезбједити хумани услови живота.

Ердоган је додао да ће у супротном морати да отворе "капије" јер Анкара више не може сама да подноси терет пошто нису добили помоћ од међународне заједнице, односно ЕУ.

ЕУ и Турска склопили су споразум у марту 2016. године према којем се Анкара сагласила да ће ограничити прилив миграната у Европу. а заузврат ће добити више милијарди евра помоћи.