ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура07/09/2019

ПОЧЕО НАУЧНИ СКУП "САН О ГРАДУ"

 

ВИШЕГРАД, 7. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Андрићевом институту у Андрићграду почео је научни скуп о теми "Сан о граду", на којем ће излагања имати еминентни стручњаци и професори са Универзитета из Републике Српске и Србије.

 

Професор Филозофског факултета са Пала Саша Кнежевић рекао је да је ово трећи скуп о теми "Сан о граду", што показује да је та тема непресушна.

"Говорићу о Сарајеву као мотиву српских народних лирских пјесама. О томе се мало зна зато што су све књиге из друге половине 19. вијека и нису прештампаване. Постоји велика потреба да пјесме буду доступније ширим масама", нагласио је Кнежевић.

Он је истакао да стално треба подсјећати на зборнике који доносе врло битне културолошке податке.

"Ријеч је о томе да су се у Сарајеву сви сматрали Србима осим Јевреја, да су разлике биле конфесионалне и да то показује народна лирика, као и да постоје пјесме са истим мотивом гдје се само мијењају имена", рекао је Кнежевић.

Он наводи да је то јако битно, јер постоји нешто што се покушава подметнути као севдалинка, као пјесма која је аутохтона за градску средину у Босни, док су народне пјесме биле у селу, што је, како каже, нетачно.

"Та култура од које се покушава направити национални миље само је преузета од српске културе", каже Кнежевић.

Професор Филолошког факултета у Београду Анђелка Митровић рекла је да ће говорити о египарској престоници Каиру, коју ће представити кроз дјела египатских писаца.

Организатор научног скупа је Одјељење за књижевност Андрићевог института.