ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/09/2019

КОШАРАЦ: ДЕФИНИСАТИ ЛОКАЦИЈУ ЗА СПОМЕНИК ЖРТВАМА НАТО АГРЕСИЈЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац најавио је данас да ће на радно-консултативном састанку са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем дефинисати локацију у том граду на којој би био постављен споменик жртвама НАТО агресије на Републику Српску.

 

"Вјерујем да ћемо у сарадњи са надлежним институцијама Републике Српске подићи споменик и имати прилику да се поклонимо жртвама НАТО агресије, не одустајући од тога да останемо војно неутрални. Наша примарна борба јесу наши политички интереси и слобода нашег народа на овим просторима", рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву након полагања цвијећа на мјесном гробљу Грлица гдје су сахрањене прве жртве НАTО бомбардовања у тадашњем Српском Сарајеву.

Он је напоменуо да је српски народ прва жртва агресије НАТО-а и да је та алијанса, без одлуке УН, бомбардовала Републику Српску и Србију.

"То довољно говори да зло не треба да заборавимо и да су три тоне осиромашеног уранијума оставиле трајне посљедице на становнике Републике Српске. Због тога, свима који заговарају неку врсту НАТО интеграција треба рећи да од наше војне неутралности нећемо одустати из тих разлога", истакао је Кошарац.

Он је напоменуо да разумије снагу НАТО алијансе, али да Срби неће заборавити агресију на Републику Српску и жртве које су услиједиле након те агресије.

"Прво борбено дјеловање НАТО савеза било је на Републику Српску. Зато треба да престану да нас наговарају на нешто што је нама произвело бол и трајне посљедице на сва дешавања која су била у домену наше одбране, наших интереса, слободе и вјековних огњишта", поручио је Кошарац.

Он је захвалио новинарима и уредницама Новиснке агенције Републике Српска - СРНА који су прошле године покренули ову тему и објавили серију текстова о посљедицама НАTО агресије на Републику Српску, као и Влади Републике Српске и Одбору Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова на прихватању његовог приједлога да се 9. септембар обиљежава као Дан сјећања на жртве НАTО бомбардовања.

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву данас се обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.