ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/09/2019

КОЈИЋ: РЕПУБЛИЧКИ ЦЕНТАР УТВРДИО ПОСЉЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је данас у Источном Сарајеву, након полагања цвијећа на гроб сестре и брата Радмиле и Раденка Галинца - жртава НАТО бомбардовања, да је тај центар утврдио директне и индиректне посљедице бомбардовања.

 

Он је напоменуо да је Републички центар обавио истраживање и публиковао га прошле године, којим су поред директних посљедица, а то су имена смртно страдалих лица од НАТО бомбардовања, утврђене и индиректне посљедице.

"НАТО се први пут ставио на једну од зараћених страна, а индиректне посљедице су 120.000 протјераних Срба из западно-крајишких општина, 40.000 протјераних са Озрена и Возуће, а друга индиректна посљедица су болести људи од осиромашеног уранијума", навео је Којић.

У том истраживању, између осталог, користећи званичне податке, евидентирано је да је на подручју општине Братунац четири пута већа стопа смртности од канцера избјеглих, у односу на домицилно становништво.

Када је ријеч о обиљежавању страдања Срба на Гаравицама код Бихаћа, након што је МУП Унско-санског кантона одбио да 14. септембра буде обиљежено страдање 12.000 Срба које су усташе убиле у том мјесту 1941. године, Којић је рекао
да је то стил и начин понашања званичних институција Федерације БиХ када је ројеч о обиљежавању значајних историјских датума за Србе.

"То ме не чуди, посебно ме не чуде несувисла образложења као што је мигрантска криза или нешто слично", рекао је он.

Директор Републичког центра је навео да је пронађен начин да се обиљежи страдање Срба кроз историју у крајишким општинама, гдје спадају и Гаравице.

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву данас се обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.