ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/09/2019

ДАНАС ПРОТЕСТ ИСПРЕД СЈЕДИШТА ФЕДЕРАЛНЕ ВЛАДЕ

 

САРАЈЕВО, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Незадовољни рудари концерна "Електропривреда БиХ" најавили су да ће се данас окупити испред сједишта Владе Федерације БиХ у Сарајеву као знак протеста због закључака са састанка с представницима ове институције који, како су навели, није донио никаква рјешења.

 

Из Савеза синдиката радника рудника ФБиХ најављено је да ће протестно окупљање бити одржано у 10.00 часова.

Из тог синдиката су истакли да се рудари спремају за генерални штрајк најављен за петак, 13. септембар, а очекују да ће рудари у Брези и Зеници имати подршку и других рудника у концерну "Електропривреде", јавља "Кликс".

Производња у руднику Зеница стоји већ пети дан јер рудари због неисплаћеног топлог оброка одбијају да сиђу у јаму, док је због неизмирених пореза и доприноса рачун предузећа блокиран, као и рачун Рудника Бреза.

Рудари захтијевају разговор социјалних партнера, а ако га не буде, најавили су да ће кренути у генерални штрајк у свим рудницима у ФБиХ.

У међувремену, рудари очекују јасан став о новом колективном уговору и будућности рудника јер, како је наведено, 10 година није било повећања цијена угља и рудници не могу пратити помаке у исплати заостатка у дуговањима за порезе и доприносе.

Рударима због одлуке Пореске управе ФБиХ о блокади рачуна није исплаћена ни накнада за топли оброк.

На данашњим протестима у Сарајеву очекује се 500 рудара.