ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет10/09/2019

ПЈОНГЈАНГ ИЗВРШИО НОВА ИСПАЉЕЊА

 

ПЈОНГЈАНГ, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Сјеверна Кореја испалила је јутрос два пројектила у море само неколико часова након што је Пјонгјанг понудио да настави разговоре са САД, саопштила је јужнокорејска војска.

 

Аналитичари истичу да су испаљење пројектила и понуда за преговоре изнесени с циљем да се изврши притисак на САД ради одређених уступака при обнови преговора између Пјонгјанга и Вашингтона.

У саопштењу јужнокорејског Генералштаба и Министарства одбране наводи се да су пројектили испаљени из провинције Јужни Пјонган и да су летјели 330 километара у правцу источне обале Сјеверне Кореје.

У саопштењу није прецизирано да ли су испаљење балистичке или обичне ракете.

Ово је осмо по реду ракетно испаљење које је Сјеверна Кореја извршила од јула. Претходних седам испаљених ракета били су пројектили кратког домета.

Агенција Асошијејтед прес изражава увјерење да Сјеверна Кореја жели да САД дају безбједносне гаранције и ублаже санкције, а заузврат ће покренути ограничене кораке ка денуклеаризацији.

Замјеник сјевернокорејског министра спољних послова Чое Сон Хуи изјавила је синоћ да ће Сјеверна Кореја крајем септембра поново започети преговоре са САД у вези са нуклеарним програмом Пјонгјанга.

Она је рекла да Пјонгјанг има вољу за одржавање "свеобухватних разговора" са САД крајем септембра, у вријеме и на мјесту око којег ће се сагласити обје стране.

Чое је истакла да би Вашингтон требало да покаже нови приступ или би разговори поново могли да пропадну.