ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/09/2019

ПЕРОВИЋ: КРАЈЕМ СЕПТЕМБРА ПРЕГОВОРИ О "ТУРСКОМ ТОКУ"

 

БАЊАЛУКА, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Представници Републике Српске крајем септембра почињу опсежне преговоре са руском компанијом "Гаспром" о изградњи крака гасовода "Турски ток" према Српској, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.

 

"Крећемо да радимо. Разговоре отварамо крајем септембра о процедурама и даљим корацима који су пред нама", навео је Перовић "Гласу Српске".

Он је раније истицао да је ријеч о веома важном послу и пројекту који је пред Српском, а који подразумијева студију изводљивости, техничке дијелове, усаглашавање са трасом ауто-пута и друге детаље.

Гасификација Републике Српске потврђена је у јуну у Русији током састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић са предсједником Управног одбора руске компаније "Гаспром" Алексејем Милером у Санкт Петербургу.

Гасовод, односно крак руског гасовода "Турски ток", требало би да иде из Србије, односно од Бијељине до Бањалуке и Приједора, те да прати трасу будућег ауто-пута.

Постоји могућност и да буде настављен и ка Хрватској или Федерацији БиХ, ако за то буде постојао интерес, али је и истакнуто да ће бити потребна сагласност Савјета министара да се пређе граница на Дрини и доведе крак гасовода из Србије у Српску.

"Гаспром" би требало да обезбиједи 300 милиона евра за израду гасовода са станицама које треба да појачају притисак и омогуће квалитетну испоруку гаса.

Пројекат би требало да буде урађен до јесени, а Перовић је раније навео да је важно добити што је могуће боље услове за изградњу гасовода.

Договорена је градња гасних електрана у Бањалуци и Приједору, како је било предвиђено и у пројекту "Јужног тока", а стручњаци поручују да би гасификација требало да донесе огромне предности привреди, међу којима су развој, јефтинији енергент, више домаћих и страних инвестиција и енергетска сигурност.