ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет10/09/2019

СВЕ ВИШЕ СЛУЧАЈЕВА КАРЦИНОМА КОД ПРЕЖИВЈЕЛИХ

 

ЊУЈОРК, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Међу цивилима и ватрогасцима који су преживјели терористичке нападе од 11. септембра 2001. године све више је случајева оболијевања од карцинома, наводе амерички медији.

 

Више од шест хиљада људи рањено је при урушавању кула Свјетског трговинског центра у Њујорку, а градске власти суочене су са све већим бројем обољелих од карцинома и других тешких болести, што је повезано са отровним облаком који је седмицама лебдио над јужним дијелом Менхетна.

Прве жртве биле су међу десетинама хиљада ватрогасаца и волонтера који су рашчишћавали рушевине.

Студија објављена у научним часописима из 2011. показала да је да код тих особа повећан ризик оболијевања од рака.

Здравствени програм, а ријеч је о савезном програму за особе које су преживјеле терористичке нападе 11. септембра, сада у регистру има око 10.000 обољелих од рака.

Рачунајући и друга обољења, број је достигао 21.000, што је два пута више него у 2016.

Најчешћа обољења су - рак простате, дојке или коже.

Иако је немогуће за сваког појединца утврдити тачан узрок рака, јер ниједан тест крви неће показати "жиг страдања" у Свјетском трговинском центру, неколико студија потврђује да је "постотак обољелих од рака повећан између десет и 30 одсто код соба које су биле изложене честицама прашине".

Дејвид Презант, главни љекар њујоршких ватрогасаца, наводи да би постотак обољелих требао расти у будућности, с обзиром на то да ће ти људи старити и с обзиром на природу појединих облика карцинома какви су рак плућа или мезотелиом који се развијају од 20 до 30 година.

Амерички предсједник Доналд Tрамп, подсјећају агенције, ратификовао је закон којим се рок за подношење захтјева за одштету из посебног савезног Фонда за обештећење пролонгира са 2020. на 2090. годину.

Фонд ће се трајно попуњавати након што се потроши почетних 7,3 милијарде долара.

Просјечна одштета креће се у распону од 240.000 долара по обољелој особи до 682.000 долара за породицу преминуле особе.

Пошто је неколико пута помјерао гранични датум за Фонд, Конгрес је на крају признао да је потребно покрити трошкове за "особу која је била беба у вријеме терористичких напада па све до краја њеног живота".