ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет10/09/2019

РАСТ БРОЈА ТУРИСТИЧКИХ ДОЛАЗАКА - ЕВРОПА НАЈПОСЈЕЋЕНИЈА

 

МАДРИД, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Број међународних туристичких долазака повећан је за четири одсто или 30 милиона у односу на исти период прошле године, а Европа је најпосјећенија, истиче Свјетска туристичка организација.

 

Од почетка ове године забиљежен је 671 милион туристичких долазака, а за раст броја долазака најзаслужнији је Блиски исток, који биљежи осам одсто више страних туриста.

Туристи су ове године у већем броју долазили и у Европу - четири одсто више него лани, док су Африка и амерички континенти имали умјеренији раст, од три односно два одсто у односу на исти период прошле године.

У Европи је туристичка потражња повећана у вријеме Васкрса и почетком љета, па је задржала позицију најпосјећеније на свијету.

За раст долазака страних туриста у Азију и област Пацифика од шест одсто у односу на прво полугодиште 2018. заслужна су кретања кинеских туриста.

У Африци је, такође, забиљежен раст међународних долазака туриста /три одсто/, при чему је највећи "побједник" сјеверна Африка са порастом долазака страних туриста од девет одсто.

Међу туристичким нацијама, Кинези су задржали прво мјесто у свијету и ове године са 14 одсто више путовања у иностранство него лани.

На повећан број туристичких долазака у свијету утичу бољи визни режими, снажне економије и приступачност ваздушном саобраћају, док су за смањене доласке туриста одговорни слабији економски показатељи, продужена неизвјесност у вези са "Брегзитом", те трговински ратови, процјењује Свјетска туристичка организација.