ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/09/2019

ХРВАTИ ПРИПРЕМАЈУ НАЦИОНАЛНУ СTРАTЕГИЈУ КАО ОДГОВОР НА УСTАВНУ КРИЗУ

 

МОСTАР, 10. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора /ХНС/ Божо Љубић рекао је да ХНС ради на припреми националне стратегије хрватског народа као одговор на блокаду, те политичку и уставну кризу у БиХ.

 

"Имамо национални стратегију и политичке циљеве који су изражени кроз документе ХНС-а БиХ, али сада се суочавамо са институционалном блокадом која има елемент политичке и уставне кризе. Дјеловање представника ХНС-а у новим околностима тражи од ХНС-а да нађе и конкретне одговоре за ова питања", рекао је Љубић.

Коментаришући изјаве специјалног изасланика САД за западни Балкан Метјуа Палмера да је један од његова три циља функционалност БиХ, Љубић је навео да је све што ради ХНС такође усмјерено на то да се БиХ претвори у функционалну и самоодрживу државу, што она није, а што се показује и актуелном блокадом.

"Ја бих се осврнуо на једну ранију Палмерову изјаву, односно на одређене манипулације са његовом изјавом. У сарајевским медијима изјава је пласирана на начин да је Палмер против етничке равноправности, а он је заправо изјавио да је визија САД да све земље западног Балкана буду грађанске, а не власништво одређене етничке групе, што је и наш циљ", навео је Љубић.

Он је додао да је циљ и ХНС-а да БиХ буде уређена тако да "не буде власништво једне одређене етничке групе, већ оно, што једино може бити, а то је држава три конститутивна народа".

У том контексту Љубић је рекао да ХНС заговара федерализам БиХ, на основу резолуције Европског парламента.

Према његовим ријечима, искуства развијених федералних, демократских вишенационалних држава показала су да се национално и грађанско не искључују, већ се међусобно допуњују.

"Tо је наш циљ и Палмерова изјава не одудара од тих ставова", нагласио је Љубић.

Он је рекао да је посланик из Хрватске у Европском парламенту Дубравка Шуица именована за потпредсједника Европске комисије за демократију и демографију и да има шире подручје дјеловање него што је то имао досадашњи комесар за политику сусједства и питања проширења Јоханес Хан.

Љубић је навео да очекује да ће Европска комисија слиједити препоруке Европског парламента, те да се БиХ кроз реорганизацију и процес придруживања ЕУ претвори у државу која ће бити способна за европске интерграције, а то може само ако се конституише на начелима федерализма и постане власништво свих грађана и народа, а не једне етничке групе.