ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/09/2019

БРНАБИЋ: СУКОБ ФАШИЗМА И АНТИФАШИЗМА

 

БЕОГРАД, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је данас да нови вербални спор Србије и Хрватске није сукоб Београда и Загреба, већ сукоб између фашизма и антифашизма.

 

Она је рекла да ниједна дипломатска нота не може да промијени мишљење режима коме је прихватљиво да табла на којој пише усташки поздрав "За дом спремни" стоји у некадашњем усташком логору Јасеновцу или у близини њега.

Брнабићева је изјавила новинарима у Луксембургу да се не би више уплитала у дипломатске ноте јер оне уводе у врзино коло у којем се не види јасна слика о томе шта се десило.

"Десило се то да је наша делегација, млади кадети, ишла да ода почаст жртвама у Јасеновцу - једном од највећих стратишта током Другог светског рата у Европи. Ово није сукоб између Београда и Загреба, Србије и Хрватске, него сукоб између фашизма и антифашизма", рекла је Брнабићева.

Она је додала да је и данас у Луксембургу речено каква опасност пријети од релативизације историје, пренијели су београдски медији.

"Каква опасност прети када неко у Европи користи слободно на својим државним церемонијама и спортским догађајима поздрав уз који су /у вријеме НДХ/ клали децу и палили недужне људе и породице затворене у црквама. Као што је `зиг хајл` симбол нацистичке Немачке, тако је поздрав `За дом спремни` симбол усташке НДХ", рекла је Брнабићева.

Она је додала да више о томе неће расправљати са Хрватима јер је њена позиција јасна, искрена и на њу је поносна.

"Моја позиција је позиција борбе против фашизма, сећања на жртве и борце, слободне Србије, слободне Хрватске, слободне Европе, борбе против фашизма и угњетавања људи", рекла је Брнабићева.

Министарство спољних послова Србије саопштило је да је амбасадор Србије у Загребу Мира Николић покушала да уручи протестну ноту хрватском Министарству иностраних послова поводом забране уласка српским кадетима у Хрватску, али је хрватско министарство то одбило и покушало да њој уручи своју ноту.

Из Министарства спољних и европских послова Хрватске претходно је саопштено да је Николићева одбила да прими протестну ноту због, како је наведено, покушаја ненајављеног и незаконитог уласка припадника Војске Србије у Хрватску.