ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/09/2019

ЗАВРШИТИ КОНСТИТУИСАЊЕ КОМИСИЈА

 

САРАЈЕВО, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић изјавио је да на сједници Колегијума није постигнут консензус о одржавању друге редовне сједнице овог дома, односно конституисања њених комисија.

 

"Мој лични став био је да је потребно одржати редовну сједницу на којој би завршили процес конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а то подразумијева именовање надлежних комисија", рекао је Звиздић новинарима и додао да није било консензуса, с обзиром на то да нису промијењени ранији ставови, посебно његовог замјеника Небојше Радмановића.

Звиздић је, наводећи да је потребно наставити рад на даљем усаглашавању ставова и стварању претпоставки за одржавање друге редовне сједнице Представничког дома, најавио одржавање сједнице проширеног колегијума Представничког дома, највјероватније идуће седмице.

Као разлог за одржавање редовне сједнице Представничког дома, на којој би биле именоване комисије овог дома, Звиздић је навео потребу усвајања буџета институција БиХ, који је достављен у парламентарну процедуру, те чињеницу да је овом тренутку у парламенту на чекању читав низ финансијских споразума за путну и комуналну инфраструктуру на територији цијеле БиХ, укупне вриједности 772 милиона евра.

Звиздић је због тога на Колегијуму изнио приједлог да буду формиране само двије комисије које су потребне за усвајање буџета, будући да у супротном ускоро треба донијети нову одлуку о привременом финансирању институција БиХ и давања зеленог свјетла за одобравање наведених финансијских споразума, али то није прихваћено.

Он је навео да су сви клубови у Представничком дому, изузев СНСД-а и Српског клуба, чији је шеф Ненад Стевандић, доставили своје приједлоге за чланове комисија, а без чијег формирања није могућ даљи рад овог дома.

Апелујући на што скорије формирање Савјета министара, Звиздић је рекао да ће наставити да инсистира на завршетку процеса именовања комисија како би био откочен рад Парламентарне скупштине БиХ.

Према његовим ријечима, сума уговора који чекају на одобрење у Парламентарној скупштини ускоро ће достићи милијарду евра.