ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/09/2019

УСПЈЕШНА СЕЗОНА У ВОЋАРСTВУ

 

ГРАДИШКА, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас током посјете воћњацима "Агроимпекса" у Јабланици код Градишке да је овогодишња сезона задовољавајућа, иако ће род воћа бити мањи него прошле године.

 

"Прошле године приноси су били велики, али је квалитет воћа био лошији. Можемо рећи да сада имамо успјешну годину у воћарству", рекао је Пашалић новинарима.

Он је истакао да воћарска производња може бити профитабилна и одржива и да се за воће може наћи тржиште, како у Републици Српској и БиХ, тако и у иностранству.

"У посљедње вријеме нашу јабуку и крушку пласирамо на руско тржиште и очекујемо да ће то бити настављено и у овој години. У Републици Српској има око 3.000 хектара засада јубуке, просјечна годишња производња је између 120.000 и 130.000 тона, а ове године ћемо сигурно имати ту количину", навео је Пашалић.

Он је истакао да је вишегодишње засаде потребно обезбиједити од свих елементарних непогода, као што су град, мраз и суша, које су присутне неколико година.

"Министарство је помогло набавку система за наводњавање и заштиту од града, а у наредном периоди ћемо издвајати све више средстава за такву опрему и механизацију, науштрб неких других премија. Аграрни буџет се неће нарушити, на располагању је 71 милион КМ директних субвенција и може доћи само до прерасподјеле тих средстава, а никако до умањења", рекао је Пашалић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је заједно са Пашалићем обишао воћњак "Агроимпекса", рекао је да ова фирма има уређене воћњаке у складу са свим европским стандардима, што је на понос и Градишке и Републике Српске.

"Tо показује да имамо људе који су спремни да примијене најсавременије технoлогије у воћарству и да добију највећи принос", навео је Аџић.

Он је истакао да Градишка има потенцијал да, као што је Tоскана направила бренд од винове лозе, у Поткозарском крају направи препознатљив брендирани производ јабуке, шљиве, али и производа од овог воћа.

Шеф производње у "Агроимпексу" Бојана Бокан навела је да ова компанија посједује 350 хектара воћњака, од чега је 200 хектара под засадима јабуке и 110 хектара крушке.

"У току је берба воћа, имамо велике количине, али нажалост и велики проблем да обезбиједимо радну снагу за бербу и да доведемо производњу до коначног резултата", навела је Боканова.

Она је додала да својим сезонским радницима обезбјеђују добре дневнице и топле оброке, али да и поред тога тешко могу наћи раднике.

Боканова је истакла да воће извозе претежно на руско тржиште, да није лако постићи све стандарде које захтијева страни купац, али да, ипак, успијевају у томе.

Пашалић и Аџић посјетили су данас и воћњак Младена Мајданца у Tурјаку.