ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/09/2019

ЗВИЗДИЋ: АНП ИСКЉУЧИВО ТЕХНИЧКО ПИТАЊЕ

 

САРАЈЕВО, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић заузео се данас у Сарајеву за слање Годишњег националног програма /АНП/ у НАТО, тврдећи да је ријеч искључиво о техничком питању.

 

"Пошаљимо АНП, пошаљимо поруку Европи и свијету да поштујемо владавину права без обзира да ли она одговара некоме или не и дајмо нову енергију за позитивне процесе у БиХ", рекао је Звиздић новинарима.

Према његовим ријечима, Предсједништво БиХ има право да пошаље АНП иако овај документ није усаглашен у надлежној комисији, нити усвојен у Савјету министара.

"Предсједништво је недавно усвојило споразум о изградњи пута Београд - Сарајево и нико од медија није проблематизовао зашто то није ишло из Савјета министара. Предсједништво може усвојити тај документ и послати га у Брисел. Ми сви дајемо снажну подршку да се то уради", тврди Звиздић, који је истовремено и предсједавајући Представничког дома парламента БиХ.

Он је најавио да би на наредној сједници Савјета министара, за коју је рекао да би могла бити одржана идуће седмице, требало да буде разговарано о повратку држављана БиХ из Сирије и да се очекује информација Министарства безбједности.

Коментаришући номинацију Мађара Ласла Трошањија за будућег комесара за сусједске односе и проширење, Звиздић је изразио очекивање да ће БиХ имати добру сарадњу са новим комесаром и Европском комисијом која је кључна за проширење.

"Без обзира на то из које земље комесар долазио, мора поштовати политику ЕУ", рекао је Звиздић, истичући да је ЕУ у више наврата потврдила да су врата земљама западног Балкана отворена и да динамика приступања зависи од сваке земље појединачно и њиховог испуњавања потребних критеријума.

Звиздић је додао да Мађарска и њен предсједник Виктор Орбан никада нису показали негативан однос према БиХ и да су увијек подржавали проширење ЕУ.