ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

РАСТЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА УСЛУГЕ ЦЕНТРА ЗА ЊЕГУ И ПОМОЋ У КУЋИ

 

ШАМАЦ, 11. СЕПТЕМБРA /СРНА/ - Центар за његу и помоћ у кући, који при шамачком Црвеном крсту постоји већ годину и по дана, тренутно има педесетак корисника и тај број се повећава.

 

У центру за бригу о лицима трећег животног доба запослене су четири његоватељице, а постоји могућност да их буде запослено још.

Руководилац Центра Драгана Софреновић каже да је ријеч о програму његе и помоћи у кући који организације Црвеног крста у БиХ спроводе уз подршку швајцарског Црвеног крста и локалне заједнице.

Она истиче да Центар има све већи број корисника, углавном оних који су сами и болесни, али и чланова њихових породица који не могу свакодневно да брину о њима.

"Имамо непокретне и полупокретне кориснике којима је потребна замјена пелена, брига о личној хигијени, помоћ у кући, куповина, те обављање свих административних послова који су им потребни", појаснила је Софреновићева.

Она каже да у финансирању учествују Црвени крст Швајцарске и општина Шамац, те корисници који плаћају од 3,5 КМ до 4,5 КМ по сату по доласку његоватеља, што је, како она сматра, прихватљиво.

Предсједник Удружења пензионера у Шамцу Љубомир Чордашевић истиче да Удружење има договор са Центром да обилазе 10 пензионера за које општина мјесечно плаћа Центру 350 КМ, те изразио наду да ће у наредној години, ако пројекат заживи, бити више пензионера-корисника.

Швајцарски Црвени крст је са Црвеним крстом и општинском управом у Шамцу потписао уговор о подршци која је извјесна до краја 2020. године, након чега се очекује већа финансијска подршка локалне заједнице.

Општина Шамац је прошле године за овај програм из буџета издвојила 7.000 КМ, ове године 17.000 КМ, а наредне планира 27.000 КМ.