ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/09/2019

НЕЗАКОНИТА ОДЛУКА О СУСПЕНЗИЈИ ПАРЛАМЕНТА

 

ЛОНДОН, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Највиши апелациони суд у Шкотској пресудио је данас да је незаконита одлука британског премијера Бориса Џонсона о суспендовању Парламента на пет седмица, саопштио је посланик који је поднио жалбу.

 

"Много хвала свим нашим присталицама и нашем фантастичном правном тиму који је постигао ову историјску пресуду, да је суспензија нелегална", написала је на "Твитеру" посланик из Шкотске народне партије Џоана Чери.

Џо Могам, адвокат укључен у овај случај, рекао је да ће апелациони процес пред Врховним судом, највишим судским тијелом у Великој Британији, почети у уторак, 17. септембра.

Парламент Велике Британије суспендован је на пет седмица, а посланици ће се вратити на посао 14. октобра.

Ова мјера ступила је на снагу након што је Џонсонов позив на одржавање пријевремених избора у октобру одбијен други пут.

Током периода суспензије, странке ће одржавати редовне годишње конгресе, али неће бити парламенарних дебата, нити сатанака парламентарних комисија. Џонсон неће одговарати на питања посланика док се овај период не оконча.

Опозиција и поједини чланови владајуће Конзервативне странке противе се суспензији Парламента и сматарају да је то Џонсонова тактика којом жели да осигура провођење "Брегзита" без договора са Бриселом 31. октобра.