ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/09/2019

ВИШКОВИЋ: ИЗ БУЏЕТА 1,5 ОДСТО СРЕДСТАВА ЗА ПРОНАТАЛИТЕТНУ ПОЛИТИКУ

 

БАЊАЛУКА, 11. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је у протеклој години у Републици Српској рођено 230 дјеце више него претходне године, истичући да се из буџета Српске издваја 1,5 одсто средстава за пронаталитетну политику, породицу и за све оно што обухвата тај сегмент мјера, те да је Влада спремна да повећа ова издвајања.

 

"Као што је и констатовано у самом извјештају /Експертског тима/, то није нимало безначајан новац, али сада треба да видимо ефекте одређених мјера у том погледу и њихову анализу", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Након састанка на коме је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", коју је на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић израдио Експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић, Вишковић је рекао да је у протеклих осам година у Републици Српској у суштини заустављен пад наталитета.

"Имамо константан ниво рађања у посљедњих осам година. Оно што је добро и чиме треба у неком моменту и да изађемо у јавност, ма како то неко доживио, јесте да кажемо да у протеклој години имамо за 230 више рођене дјеце него претходне године", истакао је Вишковић.

Вишковић је рекао да то сада може да тумачи како ко хоће и мисли да треба, истичући да је то сигурно допринос и мјера коју су спроводиле претходне, а наставила садашња Влада Републике Српске.

Он је напоменуо да Република Српска само захваљујући мјерама које се односе на вјештачку оплодњу, има више од 1.116 новорођених беба, што показује да те мјере имају своје ефекте.

Предсједник Владе је подсјетио да Република Српска финансира три пута вјештачку оплодњу, док су одређене локалне заједнице и градови преузели обавезу да је финансирају четврти пут.

"Овдје је предвиђено, и то је добро, да у наредном периоду имамо једно тијело на нивоу Републике Српске које обједињује све ове мјере које се раде са нивоа Републике и локалних заједница да, на одређени начин, објединимо податке", истакао је Вишковић.

Вишковић је рекао да се морају анализирати и ефекти предузетих мјера јер је можда неке ствари потребно дефинисати на други начин.

"Можда нека мјера за коју издвајамо одређена средства не доноси жељене резултате, па треба преусмјерити средства и ићи у неком другом правцу", навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да би у наредном кораку Експертски тим требало да одговори на питање циљних група, истичући да, ако се иде на повећање наталитета, онда Влада мора тачно да зна које су циљне групе, да ли је то прво, друго или треће дијете.

"Морамо да видимо шта нам више доноси бржи резултат. Ако треба да појачамо финансијска издвајања за прворођено дијете или треће дијете, онда треба наредне мјере Владе да конципирамо у том правцу", истакао је Вишковић.

Он је рекао да је Влада Републике Српске у том погледу упутила у Народну скупштину Републике Српске на разматрање наредне седмице Приједлог закона о дјечијој заштити којим се укида баријера из старог закона да право на додатак од 405 КМ имају породиље које су шест мјесеци прије рађања биле незапослене.

"У новом закону, ако је била само један дан незапослена, породиља остварује то право", истакао је Вишковић, додајући да су ово ефекти којима Влада Републике Српске настоји да помогне пронаталитетну политику у Српској.

Он је рекао да проблем пронаталитетне политике није само у Републици Српској, већ и земаља окружења и Европе.

"Република Српска је спремна да уђе и рјешавање овог проблема и да издваја и додатна финансијска средства", истакао је Вишковић.

Он је рекао да Закон о играма на срећу доноси пуно веће ефекте него што је то било по старом закону, истичући да ће дио прихода из тог закона бити усмјерен за пронаталитетну политику.

"Република Српска има за 40 одсто веће приходе по основу новог Закона о играма на срећу него што је то било у неком претходном периоду", закључио је Вишковић.