ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/09/2019

МАРИНКОВИЋ: МЈЕРЕ ВЕЋ ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Драшко Маринковић изјавио је да је у 2018. у односу на 2017. у Српској рођено 230 дјеце више, те нагласио да је то плод оног што је раније улагано и посљедица оног што се спроводи када је ријеч о мјерама популационе политике посљедњих 10 година.

 

Маринковић је након састанка, на којем је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", рекао новинарима да је након три мјесеца анализе стања и приједлога неких мјера уочено да постоје позитивне тенденције и да у посљедњих осам година постоји константност рађања у Српској.

Он је захвалио предсједнику Српске Жељки Цвијановић што је покренула пројекат демографске обнове.

Маринковић је додао и да присуство предсједника Владе Српске Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика састанку указује да је, како је нагласио, договорено конкретно да ће се радити на реализацији неких мјера које су и предочене.

"Наравно да сада можемо говорити о томе да иновирамо и неке мјере унаприједимо и прилика је да промоцијом оваквих приједлога мјера конкретно Влада Српске сачини оперативни, односно акциони план да реализује неке од тих мјера", рекао је Маринковић, који је професор на катедри за друштвену географију и демографију.

Према његовим ријечима, суштина приједлога сводила се на то да се анализира недовољно рађање и да активности буду усмјерене на заустављање неповољних демографских компоненти и да се унаприједе услови за већи број рођених.

"Међутим, анализирајући комплетну документацију, доступне изворе података, дали смо конкретан приједлог у погледу миграција становништва и у погледу трећег проблема, који је изражен, осим миграција и недовољног рађања, а то је старење становништва", навео је он.

Маринковић је захвалио члановима Експертског тима и стручњацима из Србије, колегама из Српске, те колегама из Аналитичке јединице Центра за демографска истраживања који је био носилац овог пројекта и који је обавио неколико анкетних истраживања.

"Прије свега, анкетиране су породиље на узорку од 600 породиља у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци и Савјетовалишту за мајку и дијете у Бањалуци и више од 1.000 жена до 50 година старости", појаснио је он.

Маринковић је додао да су анкетирани и потенцијални мигранти испред Конзулата Словеније у Бањалуци, а у току је анализа анкете која је спроведена у свјетоватилиштима гдје су учитељи и вјероучитељи организовали савјетовалишта крајем августа у свим школама у Српској.

"Све што је произашло у Студији, произашло је на основу конкретних истраживања, рада на терену, досадашњих активности и мјера и произаћи ће комплетна анализа која ће бити препорука Влади Српске како да се крећу одређене мјере и активности", навео је Маринковић.

Он сматра да треба изразити оптимизам, да се поправи популациона клима, чему могу допринијети и медији.

"Жене које смо анкетирали, њих 2.000, имају коефицијент репродукције 1,6, а тај коефицијент је у Српској 1,3. Све ове жене имају жељу да роде двоје, односно троје дјеце, односно 2,8 дјеце у просјеку, што је евидентан простор за мјере популационе политике", навео је Маринковић.

Одговарајући на питање да ли је видљив ефекат мјере популационе политике коју је увела Влада Српске, а односи се на додатак незапосленим породиљама од 405 КМ, он је рекао да јесте и да је већ дала резултат, нагласивши да је подстицајна и стимулативна и може се дограђивати.

Научноистраживачку студију "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, израдио је Експертски тим којим је руководио Маринковић.

Састанку су, осим Цвијановићеве, присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади који чине Савјет за демографску обнову, те чланови Експертског тима.

Студија представља преглед стања у области демографске политике у Српској, као и приједлог општих мјера за унапређење стања у овој области, које би требало да буду предмет реализације надлежних институција Републике Српске.

Чланови Експертског тима су најистакнутији стручњаци из области демографије, репродуктивног здравља и социјалне заштите Бранислав Ђурђев, Мирјана Рашевић, Мирјана Бобић, Милимир Мучибабић и социолог Јованка Вуковић.