ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/09/2019

МЈЕРЕ МОРАЈУ БИТИ ДИО ЗАКОНСКИХ РЈЕШЕЊА ДА БИ БИЛЕ СТРИКТНО СПРОВЕДЕНЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да мјере које се односе на демографски развој и популациону политику у Републици Српској морају бити дио законских рјешења како би биле стриктно спроведене.

 

Додик је након састанка, на коме је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", рекао новинарима да су институције Републике Српске до сада спровеле низ мјера с циљем унапређења стања у области демографске политике.

Он је навео да је у наредном периоду у плану да, у сарадњи са локалним заједницама, предшколско образовање буде бесплатно.

Додик сматра да Република Српска и Србија морају радити заједнички на утврђивању мјера у области демографског развоја и популационе политике.

"Са Србијом смо радили на формирању Фонда који је подстицао младе предузетнике до 35 година који су могли да добију 50.000 КМ и наставићемо да ово радимо. Морамо да дамо општу друштвену и политичку подршку овом питању, које ће бити једна од тема сједнице Главног одбора СНСД-а", рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, циљ ове студије јесте да се на свеобухватан начин приступи проблему наталитета и систематизују све мјере пронаталитетне политике.

"Овим питањем се морамо бавити много озбиљније, а студија мора бити један од најважнијих докумената у нашем друштву. Кредитна подршка брачним паровима биће дио мјера, а то значи да ће сваки нови брачни пар добити дио средстава од локалне заједнице, а дио од институција Српске. Дио кредита био би отписан након рођења дјетета, а у цијелости би био отписан ако буде рођено троје дјеце", прецизирао је Додик.

Он је напоменуо да је неопходно утврдити укупан број дјеце за предшколско обазовање како би била пронађена средства за бесплатно образовање.

"То је мјера коју би могли спровести у наредне три до четири године, а у сарадњи са локалним заједницама и компанијама", рекао је Додик.

Научноистраживачку студију "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера" је, на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, израдио Експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић.

Састанку су осим Додика, присуствовали Цвијановићева, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади који чине Савјет за демографску обнову, те чланови Експертског тима.

Студија представља преглед стања у области демографске политике у Српској, као и приједлог општих мјера за унапређење стања у овој области, које би требало да буду предмет реализације надлежних институција Републике Српске.

Чланови Експертског тима су најистакнутији стручњаци из области демографије, репродуктивног здравља и социјалне заштите Бранислав Ђурђев, Мирјана Рашевић, Мирјана Бобић, Милимир Мучибабић и социолог Јованка Вуковић.