ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

У ХРВАТСКОЈ УСТАШТВО ОСУЂУЈУ САМО ВЕРБАЛНО

 

МОСКВА/РИЈЕКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Горан Шарић, теолог из Ријеке и доктор историје, сматра да је дестабилизација Балкана почела уништењем Југославије и упозорава на чињеницу да многе улице у Хрватској носе имена усташких званичника.

 

Шарић, који је завршио Католички богословски факултет у Загребу, истиче за руски портал "ЕА дејли" /EA daily/ да проблем "није толико у самим инцидентима, колико у односу хрватске власти према онима који стварају повољну климу за појаву таквих инцидената".

"Предсједник државе Колинда Грабар Китаровић даје интервју најрадикалнијем десном медију /"Хрватском тједнику"/, људи осуђени за убиства српских цивила постају угледни гости на државним манифестацијама, великодостојници Католичке цркве пишу књиге у којима се оцрњује Јасеновац...

Режисери који снимају филмове о `стољетној српској агресији против Хрватске` добијају награде града Загреба. Када се то зна, тада зачуђује једино то што су напади на Србе толико `ријетки`", објашњава Шарић.

Он наводи да сада у српском друштву влада другачија клима од оне у Хрватској.

За прекид непријатељстава на релацији Хрватска-Србија неопходан је велики напор хрватских научних и вјерских елита, оцјењује он и наводи да су те елите у Хрватској "више извор непријатељства него помирења".

Ријечки теолог Шарић упозорава да у Хрватској "на ријечима осуђују усташтво, али да и даље постоје улице са називима усташких злочинаца".

"Предсједница Китаровић хиљадама километара од Хрватске позива се на антифашизам, а, истовремено, више од 3.000 антифашистичких споменика у Хрватској срушено је до 1991. године", упозорава Шарић.

Он сматра да је јачање улоге Русије и Кине - једина шанса за успостављање дуготрајног мира на Балкану.

"Балканци чекају када ће се руски медвјед пробудити из зимског сна и узети ствар у своје руке", наводи Шарић.

Он је познат по ставоцима у којима настоји да указује на позитивне ствари у односима Хрвата и Срба. Тако је оштро реаговао послије напада на ватерполисте "Црвене звезде" у Сплиту.

"У новембру 1917. руске новине `Извјестија` објавиле су сензационалан чланак, садржај тајног Лондонског уговора који је 25. марта 1915. потписан између Антанте /Велика Британија, Русија и Француска/ и Италије. У замјену за напуштање веза са Централним силама /Њемачка, Аустро-Угарска и Tурска/, Италији је обећана готово цијеле источна обала Јадрана.

Србија је требала добити остатак далматинске обале, Славонију и БиХ, док је одлука о томе хоће ли Хрватска припасти Мађарској или ући у неку смањену Аустроугарску остављена за крај рата", подсјетио је тада Шарић хрватску јавност.

Он је навео да српским војницима тај уговор није пуно значио, па су ослободили цијелу Далмацију и дошли све до Ријеке гдје је ситуација 1918. постала драматична.

"Прво је у ријечку луку упловила италијанска ратна флота на челу са бродом `Емануеле Филиберто`, а затим је у град ушао и пуковник Максимовић са 700 српских војника.

Након тога долазе и Американци, Британци и Французи, па се у Ријеци нашло одједном чак пет савезничких војски. Од пуковника Максимовића тражено је да се повуче 20 километара, али су српски војници само прешли мост, остали у источном дјелу града и тако га сачували од пада у италијанске руке", подсјетио је Шарић

"Србија подјелу Хрватске није дозволила", закључио је ријечки теолог.