ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/09/2019

ЗАДОВОЉСТВО ШТО БИ ТРОШАЊИ МОГАО БИТИ КОМЕСАР

 

БАЊАЛУКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што би Ласло Трошањи из Мађарске могао да буде европски комесар за сусједство и проширење јер Будимпешта има бољи сензибилитет према Балкану од осталих европских земаља.

 

"Немогуће је сада коментарисати персонална рјешења, али треба очекивати да ће нови састав Европске комисије бити суочен са низом унутрашњих питања. То се односи на миграције, `Брегзит` и остала важна питања", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о политици проширења ЕУ, Додик подсјећа да су политичари блиски предсједнику Француске Емануелу Макрону против проширења, што ће бити тешко превазићи док Унија не ријеши постојеће проблеме.

"Дакле, остаћемо у координацији, а ресурси и подршка за проширење ЕУ су значајни. У БиХ морамо гледати како ћемо реаговати на све изазове, па и популационе, чему је значајно допринијела западна Европа јер жели раднике, а суочава се са социјалним, образовним и вјерским проблемима. Они се оријентишу на заустављање доласка миграната са Средњег и Далеког истока и да им база за радну снагу буду земље које теже ка ЕУ", рекао је Додик.

Он је навео да је основно питање како сарађивати са ЕУ када БиХ нема формирану власт и напоменуо да се радује састанцима са људима из Европске комисије.

Изабрани предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лејен номиновала је јуче нове европске комесаре за одређене портфеље, укључујући Мађара Ласла Трошањија за будућег комесара за сусједске односе и проширење.