ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

ОДБИЈЕН ЗАХТЈЕВ ПОЉСКЕ ЗА ПУШТАЊЕ ГЕНЕРАЛА КРСТИЋА

 

БЕОГРАД, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Пољске власти поднијеле су захтјев за пријевремено пуштање на слободу генерала Радислава Крстића, а не сам генерал, и било је очекивано да ће хашки трибунал то одбити, јер се према хашким правилима услов за пријевремено пуштање стиче најраније у марту 2022. године, рекао је Срни Ненад Петрушић, адвокат генерала Крстића.

 

"Дакле, није се одлучивало о личном захтеву генерала Крстића, него о захтеву пољских власти где он издржава казну затвора. Према њиховим прописима, максимална казна за издржавање је 20 година, а како тамо испуњава две трећине, они су из процесних разлога то затражили по Закону о извршењу санкција Пољске", рекао је Петрушић.

Он је објаснио да о пријевременом пуштању на слободу одлучује онај суд који је генерала Крстића послао на издржавање казне, а то је трибунал у Хагу, па је било очекивано да ће одбити захтјев Пољске.

Петрушић је најавио да ће генерал Крстић поднијети молбу за пуштање на пријевремену слободу чим буде испуњен услов о издржане двије трећине казне, а то је најраније у марту 2022. године.

Он је рекао да генерал Крстић, коме је ампутирана нога, нема проблема каквих је имао док је био у затвору у Енглеској и истакао да су затворске власти у Пољској врло коректне према њему.

Предсједник Међународног механизма за кривичне трибунале судија Кармел Ађијус одбио је захтјев Радислава Крстића за пријевремено ослобађање из затвора, саопштено је данас из Механизма.

"Одлучио сам да Крстићу одбијем пријевремено ослобађање зато што он тренутно није квалификован да се то разматра", пише у одлуци.

У тексту се додаје да "нема индикација да постоје било какве убједљиве или ванредне околности које би оправдале Крстићево ослобађање прије него што одслужи минималан број година неопходан да би се разматрало пријевремено ослобађање".

Судија је прецизирао да је услов за пријевремено ослобађање то да је он издржао двије трећине казне.

Генерал Радислав Крстић био је командант Дринског корпуса Војске Републике Српске, а по хашкој потјерници ухапшен је у децембру 1998. године.

Првостепено је осуђен за наводни геноцид у Сребреници на 46 година затвора, али му је у другом степену пресуда скраћена на 35 година.