ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/09/2019

ЦИЈЕНА СТРУЈЕ ЗА ДОМАЋИНСТВА ОСТАЋЕ НЕПРОМИЈЕЊЕНА

 

БАЊАЛУКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Цијена електричне енергије за домаћинства у Републици Српској остаће непромијењена и даље ће бити регулисана, а не тржишна, рекао је директор "Електропривреде Српске" Лука Петровић.

 

Он је појаснио да ће већу цијену морати да плаћају домаћинства која буду трошила више од 400 до 500 киловата.

"Ми ћемо у новом софтверу за обрачун електричне енергије настојати да и даље задржимо повољне цијене за домаћинства која троше мање киловата. На примјер до 400 или 500 киловата. Планирамо да се то уради у јануару или половином сљедеће године", рекао је Петровић за РТРС.

Он је истакао да то значи да, ако струју користу за гријање, базене или за неке друге сврхе, мораће да плате већу цијену електричне енергије, додавши да је сигурно да ће бити постепено повећање до тржишне цијене.

Петровић наглашава да грађани у наредних 10 година требају очекивати да се неће постићи тржишна цијена. "Кретаће се од тржишне до субвенционисане, која ће бити нижа до 50 одсто од тржишне", додао је Петровић и додао да ће редовне платише имати попусте.

Говорећи о испоруци струје индустријским купцима, Петровић је навео да је, према принципима снабдијевања, од 1. јануара 2015. године требало доћи до повећања цијене струје за те потрошаче до којег је сада дошло, што значи да је у том периоду домаћа привреда била субвенционисана са више од 100 милиона КМ.

Он је истакао да тржишни принципи значе да је цијена струје за индустријске купце, којих у Српској има 1.174, блиска оној у окружењу, а била је далеко испод.

"Видјевши да `Електропривреда` у три године и осам мјесеци, колико је могла да примјењује те тржишне принципе јер смо тада били спремни за њихову примјену, ми смо донирали, субвенционисали привреду Српске са више од 100 милиона КМ", рекао је Петровић.

Он је нагласио да "Електропривреда Српске" не може изнијети цијену нижу од производне која износи и више од 38 евра, што није скупо, јер је трижна и више од 60 евра.

Петровић је додао да је "Електропривреда" потписала уговоре са појединим категоријама индустријских потрошача и по 35 евра.

Он је најавио да ће у Електропривреди Српске" радници који дају допринос радном процесу имати веће плате, а да ће се они који значајно не доприносе "наћи на излазу".

Петровић је подсјетио да је за наредних десет година предвиђена производња додатних 1.000 мегавата струје из обновљивих извора, уз кориштење и соларне енергије и вјетроелектрана, за шта постоје предиспозиције.

Он је напоменуо да је ова година за "Електропривреду Републике Српске" била тешка због проблема са агрегатом у Хидроелектрани "Дубровник" и капиталним ремонтом Термоелектране "Гацко", те изразио наду да ће уз одређене уштеде на крају ипак имати позитивно пословање.