ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти12/09/2019

ВЕЧЕРАС ИЗОЛЖБА "ОПОМЕНА"

 

ДРВАР, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Дрвару ће вечерас бити отворена изложба под називом "Опомена", која говори о страдању Срба у периоду од 1991. до 1995. године.

 

Изложбу је организовао Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске у оквиру "Дана сјећања" на све српске жртве у ратовима током 20. вијека који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.

Након изложбе, чије отварање је планирано у 19.00 часова у Радничком дому, професори са бањалучког Универзитета одржаће историјски час.

За сутра је у Дрвару, под порковитељством Владе Републике Српске, планирано одржавање "Дани сјећања" у помен свим српским жртвама страдалим у ратовима током 20. вијека.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је трећу годину узастопно организатор ове манифестације, рекао је Срни да је циљ овог догађаја инстититуционална изградња културе сјећања и памћења.

"Морамо да знамо шта се десило у прошлости да имамо бољи пут за будућност", истакао је Којић.

Он је рекао да манифестација почиње у 19.00 часова централном академијом под називом "Крајино моја" на платоу испред Радничког дома у Дрвару, а овом догађају присуствоваће највиши званичници из Републике Српске и Србије.

Он је истакао да ће Српска православна црква /СПЦ/ и ове године учествовати у организацији "Дана сјећања", те да ће у суботу, 14. септембра, у 11.00 часова Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије служити парастос у Храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу.

Када је ријеч о процесуирању ратних злочина почињених над Србима у западнокрајишким општинама 1995. године, Којић је истакао да још нема правоснажних пресуда, изузев једне која се односи на 505. Бужимску бригаду такозване Армије БиХ, док Хрватска игнорише процесуирање својих држављана за агресију 1995. године на Републику Српску.

"Једино што смо успјели са поступајућим тужиоцем јесте да се отвори судски процес против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и других лица", нагласио је Којић.

Он је навео да не треба пресуде да пишу историју, што желе Бошњаци и Хрвати у конкретном случају јер би, с обзиром да нема пресуда, овај злочин био заборављен.

Којић је истакао да Република Српска неће дозволити да злочин буде заборављен јер је више од 120.000 људи протјерано из западно-крајишких општина након хрватске војне операције "Олуја" у Книнској Крајини у операцијама "Маестрал", "Јужни потез" и "Сана" 1995. године.

Он је рекао да је у овим операцијама на Републику Српску убијено 1.660 људи, од којих 571 цивил, старци, жене и дјеца, а још се за већином трага.

"Највећа српска масовна гробница пронађена је у Мркоњић Граду са 181 тијелом, што сасвим довољно говори о размјери злочина и како су злочини вршени, а што је видљиво из обдукционих налаза пронађених посмртних остатака", закључио је Којић.