ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/09/2019

ВЛАДА УПОЗОРАВА НА РИЗИК ОД ХАОСА И ПАНИКЕ

 

ЛОНДОН, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У плановима британске Владе за "Брегзит" без договора упозорава се на дужа чекања на рутама преко Ламанша, што ће утицати на испоруку лијекова и хране, те на протесте широм Велике Британије.

 

Британске власти наводе да су најтеже претпоставке повезане са "Брегзитом" изнесене у склопу операције под називом "Жути чекић", а припремљене су 2. августа и формирају основу планирања евентуалног изласка из ЕУ без договора.

У документу се истиче да ће спремност јавности и пословних јединица бити на ниском нивоу дијелом због политичке конфузије пред "Брегзит".

Према наводима у тексту, камиони ће чекати до два и по дана на прелаз Ламанша, а британски становници биће подвргавани додатним имиграционим провјерама на граничним прелазима са ЕУ.

"Одређене врсте свјеже хране ће се покварити. Постоји и ризик од паничног куповања или погоршања ситуације у вези са доставом прехрамбених производа", истиче се у саопштењу.

Појединости из операције "Жути чекић" први пут су објављене у листу "Сандеј тајмс" 18. августа.

Британски министар задужен за припремну координацију у случају "Брегзита" без договора Мајкл Гов рекао је тада да је "документ застарио и да не одсликава тренутне нивое спремности".

Детаљи плана о спремности за случај "Брегзита" без договора објављени су на захтјев британских посланика.