ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/09/2019

В.Д. ДИРЕКТОРА "ЦВРЦКЕ" ОСУМЊИЧЕНА ДА ЈЕ ОШТЕТИЛА БУЏЕТ СРПСКЕ ЗА 513.965 КМ

 

БАЊАЛУКА, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Пореска управа Републике Српске поднијела је Окружном тужилаштву Бањалука извјештај против вршиоца дужности директора Комуналног предузећа "Цврцка" из Кнежева чији су иницијали Д.К. због сумње да је чињењем кривичног дјела оштетила буџет Српске за 513.965 КМ.

 

Из Пореске управе наводе да је извјештај поднесен због сумње да је Д.К, као одговорно лице у том предузећу, од 3. септембра 2014. до 30. јуна 2019. године, за вријеме док је жиро рачун предузећа био блокиран рјешењима Пореске управе Српске, већину потраживања наплаћивала у готовини на благајни предузећа, а мањи дио потраживања преко жиро рачуна синдикалне организације.

"Преко благајне предузећа, порески обвезник је своја потраживања за продату воду и друге услуге наплаћивао ангажујући инкасанта, избјегавајући на тај начин наплату преко жиро рачуна предузећа", појашњено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је дио својих потраживања, које је овај порески обвезник наплаћивао преко жиро рачуна синдикалне организације предузећа, наплаћивао тако што је одређеним купцима издавао фактуре за продату воду и извршене услуге са инструкцијом за плаћање преко жиро рачуна синдикалне организације, а не жиро рачуна Комуналног предузећа "Цврцка" који су били у блокади јер би та уплата због покренутог поступка принудне наплате била повучена на рачун јавних прихода Српске.

"Осумњичена је потом та средства, прикупљена наплатом преко благајне и жиро рачуна синдикалне организације, користила за исплате нето плата радницима преко благајне и плаћање обавеза према добављачима, а не за плаћање пореске обавезе због које су жиро рачуни комуналног предузећа били у блокади. На тај начин починила је кривично дјело неправилно издвајање средстава правног лица, због чега је буџет Републике Српске оштећен за 513.965 КМ", истакнуто је у саопштењу.

Инспектори Пореске управе Републике Српске ће, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Српске.