ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/09/2019

ПОТПИСАН ФИНАНСИЈСКИ УГОВОР ЗА АУТО-ПУТ НИШ-МЕРДАРЕ

 

БЕОГРАД, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Финансијски уговор о градњи ауто-пута Ниш-Мердаре вриједан 100 милиона евра потписали су данас у Београду министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и представник Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ Мигел Моргадо.

 

Моргадо, који је директор сектора ЕИБ за Италију, Малту, Словенију, Хрватску и западни Балкан, изјавио је да је повезивање региона кључни допринос Европске комисије у овом пројекту.

Он је на конференцији за новинаре навео да ЕУ дуги низ година подржава Србију и ради на унапређењу транспортне везе у региону у жељезничком, друмском и воденом саобраћају.

Комесар Европске комисије за транспорт Виолета Булц рекла је да је изградња ауто-пута Ниш-Мердаре важна за повезивање у региону, указавши да повезивање значи мир и наду, пренијели су београдски медији.

"Осим овог ауто-пута, који се зове и `Ауто-пут мира`, планирамо да тај дио буде повезан и воденим саобраћајем", рекла је Булц.

Михајловићева је најавила да ће изградња прве дионице тог ауто-пута, од Ниша до Плочника, почети у трећем кварталу наредне године.

Она је истакла да ауто-пут Ниш-Мердаре није важан само за развој привреде и повезивање округа, већ је важан и са политичког аспекта јер показује интерес и жељу Србије да до рјешења долази компромисом.

У згради Влади Србије потписан је још један уговор о гранту "Вестерн Балканс инвестмент фрејмеворк" у вриједности од 40,6 милиона евра. Уговор су, осим Михајловићеве и Моргадоа, потписали министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и помоћник директора "Коридора Србије" Душан Пурић.

Грант је, како је раније саопштено, намијењен за прву дионицу Ниш-Плочник дугу 34 километра.