ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти13/09/2019

У НЕДЈЕЉУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ

 

БАЊАЛУКА, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић изјавио је данас да ће у недјељу, 15. септембра, у Бањалуци бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, наводећи да су за слободу и стварање Српске животе дала 23.184 борца, а убијено је и нестало више од 6.000 цивила.

 

Граонић је рекао да Република Српска и даље трага за 1.660 цивила и војника несталих у одбрамбено-отаџбинском рату.

"Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату обиљежавамо 15. септембра, с обзиром да је у септембру и октобру 1995. године српски народ масовно страдао у муслиманско-хрватској офанзиви", рекао је Граонић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да Српска није задовољна процесом тражења несталих, јер Институт за нестала лица БиХ /ИНО/ има политичку функцију и селективно приступа процесу идентификације и тражења несталих, наводећи да је у овој години идентификовано само 10 Срба.

Говорећи о програму обиљежавања Дана несталих и погинулих, Граонић је навео да ће у 11.00 часова у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци бити служен парастос погинулим борцима, у 11.40 часова биће положени вијенци код споменика погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија, док ће у 12.30 часова вијенци бити положени на Спомен костурницу на Новом гробљу.