ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/09/2019

ШЕПИЋ: ОДЛАГАЛИШТЕ НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ - НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ У БиХ

 

НОВИ ГРАД, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Независног блока Сенад Шепић сматра да је питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској, у близини границе са БиХ, тренутно највећи проблем у БиХ, те да је обавеза и право институција и грађана да не дозволе да одлагалиште буде на тој локацији.

 

На његову иницијативу данас је у Новом Граду одржан скуп и потписивање петиције против локације Трговска гора која је у стратешким документима Хрватска планирана за одлагалиште радиоактивног отпада.

Он је поручио да је питање Трговске горе заједнички интерес БиХ. "Ово није питање једне странке или једне институције. Ако будемо довољно гласни, ово неће проћи", рекао је Шепић.

Према његовим ријечима, планови Хрватске угрожавају цијелу регију, ријеку Уну, будућност и перспективу.

Шепић је рекао да ће наредних дана бити настављено потписивање онлајн петиције коју је покренуо Независни блок.

"Захвални смо грађанима који су до сада потписали петицију. О томе ћемо упознати институције БиХ, Хрватске и међународне заједнице", навео је он.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић каже да је порука данашњег скупа да се не може дозволити одлагање радиоактивног отпада уз ријеку Уну и границу.

Он је поздравио одлуку Владе Републике Српске о проглашењу Парка природе "Уна" и рекао да ће идуће седмице у Бихаћу одржати састанак са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом.

"Заједно ћемо са великог протестног окупљања 27. септембра у Новом Граду послати поруку да не можемо прихватити локацију Трговска гора, а да ли ће наши сусједи имати слуха видјећемо већ 30. септембра", рекао је Ружнић.

Хрватска намјерава да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже и складишти на самој граници са БиХ, на локацији Tрговска гора у општини Двор, неколико стотина метара од границе са БиХ, исто толико удаљено и од подручја одакле велики број грађана БиХ користи воду за пиће, те мање од три километра од центра општине Нови Град.

Састанак ресорних министара Хрватске и Словеније ради договора о заједничком одлагалишту на локацији Врбина најављен је за 30. септембар.

Општина Нови Град, у сарадњи са сусједним општинама и градовима, представницима Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске и Унско-санског кантона, 27. септембра организује окупљање на Тргу Младена Ољаче како би била послата заједничка порука противљења намјерама Хрватске да на локацији Трговска гора одлаже нуклеарни и радиоактивни отпад.