ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/09/2019

БЕОГРАД ПОУЗДАН ПАРТНЕР УНЕСКА

 

БЕОГРАД, 13. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Србија је одговорна и поуздана чланица Унеска и жели да у наредном периоду још ближе сарађује с том агенцијом УН, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

 

Дачић је истакао и да је Србија чврсто привржена циљевима Унеска у свим областима, указавши да званични Београд стално указује на значај српске културне баштине и културног насљеђе.

"Ми увек посебно указујемо на наше културно наслеђе на Косову и Метохији, где су четири наше светиње под заштитом Унеска и посебну пажњу поклањамо томе, али и другим културно историјским споменицима у целој Србији", додао је Дачић.

Он је на конференцији за новинаре са генералним директором Унеска Одри Азуле рекао и да је Србија снажан партнер у спровођењу Унескових глобалних приоритета и циљева.

Дачић, који је претходно са Азуле отворио скуп "Медијска и информациона писменост у дигиталном добу", истакао је да и тај скуп у Београду говори у прилог посвећености Србије циљевима Унеска.

Према његовим речима, Србија придаје изузетан значај активностима Унеска о питању заштите материјалног и нематеријалног културног насљеђа, природног и документарног насљеђа, промовисању разноликости културних израза...

Азуле је захвалила Србији за подршку активностима Унеска, указавши на значај рада на медијској и дигиталној писмености у садашњем времену друштвених мрежа, информационих технологија и интернета.

Она је оцијенила и да су медијска и информациона писменост суштински важне за образовање и демократску дебату у сваком друштву.

Према њеним ријечима, у данашње вријеме потребно је ојачати значај информације, плурализма и сами тим и капацитета дијалога.

На скупу учествују 32 стручњака из цијелог свијета у области медија, образовања, информационих и комуникационих технологија који ће радити на припреми "Београдских смјерница за нацрт глобалних стандарда за курикулуме за медијску и информациону писменост".

Након серије састанака о овој теми у земљама чланицама Унеска широм свијета, у Београду ће бити одржан финални састанак на којем ће бити представљен ажурирани приручник о медијској писмености.