ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/09/2019

БАЗДУЉ: КУЛТУРНА СРАМОTА ЈЕ НЕ ЊЕГОВАTИ ЋИРИЛИЦУ

 

БУДВА, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Књижевник Мухарем Баздуљ изјавио је да је културна срамота што се ћирилица не његује.

 

Баздуљ је истакао да су распадом Југославије људи почели да се одричу ћириличног писма и да се такмиче, ко ће прије да га одбаци, додавши да то није оправдано, преноси будвански "Арт-прес".

"Ја бих рекао да је културна срамота што се ћирилица не његује. Привилегија је имати два писма. Ја бих на исти начин говорио за латиницу да је она угрожена, али није", истакао је Баздуљ, који је учествовао на округлом столу под називом "Књижевна имагинација и традиционално писмо" у оквиру Трећег књижевног фестивала "Ћирилицом" који се одржава у Будви.

Он је подсјетио да је познати хрватски економиста Бранко Хорват још 1988. године рекао да ћирилица није само српско писмо, већ свих јужних Словена, те да је велика срамота што се ћирилица не његује.

Књижевник и професор Слободан Владушић истакао је да је тема расправе добра због тога што писмо мора да има неку симболичку компоненту.

"Писмо се не мијења јер неко одлучи да га промијени. Промјена писма је увијек посљедица дјеловања одређених сила и промјена се врши директно или путем посредника. Симболички, смисао ћирилице би био залагање за живот насупрот изумирању", рекао је Владушић.

Један од организатора књижевног фетивала "Ћирилицом", пјесник Радомир Уљаревић рекао је да организатори ове манифестације, као и већина грађана, дијеле велику забринутост за судбину ћирилице, јер живот тог писма обезбеђује трајање насљеђа на том писму, које народ баштини.

Трећи књижевни фестивал "Ћирилицом" који се одржава у Будви организовали су Народна библиотека Будве и Удружење издавача и књижара Црне Горе.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: