ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/09/2019

ВЛАДИКА ЈЕФРЕМ ОСВЕШТАО НОВОИЗГРАЂЕНИ ХРАМ У ТУКОВИМА

 

ПРИЈЕДОР, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Његово преосвештенство бладика бањалучки Јефрем освештао је данас у Туковима код Приједора новоизграђени храм посвећен Светом великомученику Георгију, те предводио литију и служио Свету архијерејску литургију.

 

Изградња храма је почела октобра 2011. године, када су подигнути и освештани темељи. Године 2015. купљена су и освештана три нова звона, а данас је услиједило и освештање храма.

Протојереј ставрофор Ранко Малетић рекао је да је ово веома значајно за мјештане Тукова који никад прије нису имали храм.

"У цркву треба ићи, Богу се молити, молитве приносити, јер џаба су храмови ако не буду пуни вјерника", рекао је Малетић.

Кум цркве Миланко Инђић, којем је владика Јефрем данас симболично предао кључеве цркве, рекао је да кумује четврти пут, од чега три пута овом храму.

"Први пут то је било 2011. за темеље, други пут 2015. за звона и сада, а кумовао сам и у храму у Лушци Паланци гдје сам рођен. Пуно ми то значи“, рекао је Инђић, који је родом из Лушци Паланке код Санског Моста, а у Туковима живи од 1999. године.

Насеље Тукови има око 900 домаћинстава, а око 300 породица било је присутно у храму.