ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/09/2019

ПОЛИТИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА ВОДИ РУШЕЊУ ТЕМЕЉА БиХ

 

МОСTАР, 15. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Хрватски народни сабор /ХНС/ у БиХ саопштио је данас да је Програмска декларација СДА неприхватљива за Хрвате и да води рушењу темеља БиХ.

 

Из ХНС-а су одбацили циљеве и смјер дјеловања који су дефинисани у овој декларацији, коју сматрају потпуно неприхватљивом за опстанак и стабилност БиХ.

"Оваква декларација је неприхватљива за Хрвате, који се дуги низ година у свим разговорима са партнерима са бошњачке стране боре за један од најважнијих темеља државе - равноправност свих народа и грађана. Овом декларацијом СДА показује потпорно супротан смјер", наводи се у саопштењу.

Из ХНС-а подсјећају да је БиХ једино могућа као државна заједница три потпуно равноправна конститутивна народа.

"БиХ није и никада неће бити једностран пројект направљен по вољи једног народа", указују из ХНС-а.

У саопштењу се наводи да је Програмска декларација СДА доказ организованог политичког, идеолошког и медијског насиља над Хрватима у БиХ.

"Бошњачка политика се не може представљати као добронамјерна, она која држи до грађана, изградње бољих односа и перспективне будућности БиХ док истовремено проводи рушилачку политику и подржава опструкције", истичу из ХНС-а.

Из ХНС-а позивају политичке представнике Бошњака да се врате разговорима за праведна рјешења која ће свима у БиХ донијети добро.

"Будући да постојећа рјешења не обезбјеђују пуну равноправност, неопходно је измијенити Устав и Изборни закон како би се обезбиједило право легитимног представљања конститутивних народа. На то нас обавезују пресуде судова и упозоравају европски званичници", наводе из ХНС-а.

Из ХНС-а истичу да је неопходно што прије пронаћи широки политички и друштвени консензус и тиме обезбједити стабилну политичку атмосферу, формирати власт и вратити се путу према ЕУ и НАTО-у.

"Сви други потези, попут Програмске декларације СДА, су пут у прошлост, а не будућност БиХ. ХНС БиХ неће бити дио пројекта рушења БиХ, него њене изградње и, као до сада, предводници позитивних вриједности, отворени за дијалог и договоре на добробит свих народа и грађана БиХ", поручују из ХНС-а.