ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/09/2019

ЦРНАДАК НА КОНФЕРЕНЦИЈИ У БЕЧУ О ОДЛАГАЛИШТУ НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ

 

САРАЈЕВО, 16. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак предводиће делегацију БиХ на Генералној конференцији Међународне агенције за нуклеарну енергију /ИАЕА/, која ће од данас до 20. септембра бити одржана у Бечу.

 

Црнадак је најавио да ће се на Генералној конференцији обратити у сриједу, 18. септембра, када ће изнијети став БиХ да се Хрватској не може дозволити да нуклерани отпад одлаже на локацији Tрговска гора на граници са БиХ и да је потребно наћи друго рјешење.

На овај проблем Црнадак је већ указао на Генералној конференцији ИАЕА 2015. године, што је ушло у евиденцију ове организације.

Након тога услиједиле су интензивне активности институција БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и локалних заједница у борби против најаве Хрватске да ће радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" бити складиштен на самој граници са БиХ, близу Новог Града.

Према процјенама, одлагање радиоактивног отпада директно би угрозило неколико стотина хиљада људи у девет општина у сливу ријеке Уне.